İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
İşyerleri, en çok risk altında olan alanlardır. Yangın, deprem, grev, lokavt, terör eylemleri gibi olumsuz olaylar karşısında en fazla etkilenen alanlar işyerleridir. İşyeri sigortasıyla yaşanabilecek tüm olumsuz hadiselere karşı işyerinizi garanti altına alabilir, uğradığınız maddi hasarları güvence altına alabilirsiniz.
Büyük ya da küçük şehirde işletmecilik yapanlar, her an bir risk ile karşı karşıya kalabilirler. Özellikle de kalabalık olan kentlerde ve terör eylemlerinin sık yaşandığı bölgeler de bu tip olaylarla karşılaşmak daha kolaydır. İşyeri sigortası yaptıranlar yaşadıkları olumsuz hadiseler karşısında işyerinin zarar görmesi sonucunda, poliçede belirtilen limitlerde tazminat alırlar.
İşyeri Sigortası Neleri Kapsar?
Diğer sigorta türlerinde olduğu gibi işyeri sigortasında da sigortalı, poliçeyi daha ayrıntılı hale getirerek daha fazla durumu garanti altına alabilir. Ancak genel itibari ile işyeri sigortasının güvence altına aldığı durumlar şunlardır;
- Yangın,
- Dahili su baskını
- Grev, lokavt, terör
- Yıldırım,
- Fırtına,
- Patlama,
- Deprem,
- Kira kaybı ve kullanım mahrumiyeti,
- Hırsızlık,
- Kara araçları çarpması,
- Enkaz kaldırma,
- Hava araçları düşmesi,
- Yer kayması,
- Kar ağırlığı İş durması,
- Cam kırılması,
- Yangıninfilak mali sorumluluk,
- Selsu baskını
Yangın: İşyerlerinde meydana gelebilecek en basit olaylardan biri yangındır. Yangın çıkması durumunda işyeri sigortası, yangın durumlarında kasıt yok ise yapılan incelemenin ardından sigortalıya ödeme yapar.
Dahili su baskını: Bazı işyerlerinin hem bulunduğu nokta açısından hem de iklim şartlarından dolayı su baskınına uğramaları daha kolaydır. Sigorta, bu tip durumları da güvence altına almaktadır.
Grev, lokavt, terör olayları: Kötü hedefler doğrultusunda yapılan grevler, terör olayları ve lokavt durumlarına karşı işletmeyi garanti altına alan sigorta, yaşanabilen bu hadiseler karşısında sigortalıyı güvence altına alır.
Yer kayması: doğal afetler arasında yer alan ve hemde 3. Şahısların yapmış oldukları hataların da neden olabileceği yer kayması durumunda, uğranılan maddi hasar, sigortanın teminatı altındadır.
Deprem: Deprem sebebi ile poliçede belirtilen işyeri ve yapılmış ise ek pakette yer alan maddi hasarlar güvence altına alınır.
Yıldırım düşmesi: İklim şartlarına bağlı şekilde oluşabilen yıldırım düşmesi, sigortalının işyerini güvence altına aldığı durumlardandır.
İnfilak: Yine yangın riski olan yerlere ilave olarak Doğalgaz, tüpgaz, havagazı ve kalorifer kazanı patlaması sonucu oluşan maddi hasarlar da güvence altına alınmaktadır.
Fırtına: İşyerinin yakınlarında oluşan fırtına ve fırtınadan dolayı işyerine zarar veren cisimlerin çarpması sonucu meydana gelen maddi hasarlar işyeri sigortası teminatındadır.
Kar ağırlığı: Kış aylarında karın şiddetli yağması sonucu işyerlerinin çatılarına ağır yükler biner ve bu durumlar kimi zaman çok büyük maddi hasarlara neden olabilmektedir. İşyeri sigortası yaptıranlar, bu manada da oldukça avantajlara sahip olurlar.
Cam kırılması: Herhangi bir sebeple (kasıt olmaksızın) işyerlerinin camlarının kırılması sonucu oluşan hasarlar, sigorta teminatı altındadır.
Enkaz kaldırma: sigorta poliçesi teminatları arasında olan enkaz kaldırma durumlarında da sigorta devreye girmektedir.
Araç çarpması: yol yakın işyerlerinde sık meydana gelen durumlardan birisi de araç çarpmasıdır. Bu durumlar, işyerlerinde ciddi hasarlara neden olabilmektedir. İşyeri sigortası yaptıran iş yerleri, bu durumları da güvence altına almaktadır.
Yukarıda sayılan durumlar, işyeri ile alakalı hasarların karşılanmasını kapsamaktadır. İşyeri sigortası, tüm bunlara ilave olarak komşulara karşı sorumluluk, 3. Şahıslara karşı sorumluluk ve kira kaybı gibi durumlarda da sigortalıyı güvence altına almaktadır.
Komşulara karşı sorumluluk: Yangın ya da diğer olaylarda komşulara karşı sorumluluk, işyeri sigortası teminatı altındadır.
- şahıslara karşı sorumluluk: İşyerlerinde kasıt olmaksızın 3. Şahıslara verilen zararlardan doğan hukuki sorumluluklar, sigorta teminatı altındadır.
Mal sahibine karşı sorumluluk: İşyeri, işletmeciye ait değil ise ve yaşanabilecek yangın, dahili su baskını, sel baskını gibi durumlarda, işyeri sigortası devreye girer ve mal sahibine karşı sorumluluğu yerine getirir.
Kira kaybı: yangın, sel baskını, dahili su baskını gibi durumların yaşanması halinde, sigortalı işyeri sahibi değil ise ve peşin ödeme yapmış ise ya da sigortalı işyeri sahibi ise hasarların giderilmesi sürecinde işyerinin kapalı olduğundan dolayı meydana çıkan kira kaybı, sigorta teminatı altındadır.
Yukarıda belirtilen durumların yaşanması halinde sigortalı, poliçede belirtilen limitler kapsamında sigorta işletmesinden tazminat almaktadır. Ancak bununla beraber sigortanın kapsamının genişletilmesi halinde, belirtilen durumlar karşısında da sigortalı, tazminat alarak işyerini garanti altına alabilmektedir.
0 Yorum